Restauratie

Restauratie schutskooi

Schutskooi

Restauratie Schutskooi

In vroeger tijden waren er vele boeren die hun percelen nogal provisorisch hadden omheind. Het gebeurde daarom vaak dat vee uit de omheining brak en op de openbare weg belandde.
Gemeenten richtten een omheinde kooi in waarin losgebroken, loslopend of verdwaald vee werd opgevangen. Dit deed de schutter, een van gemeentewege aangestelde functionaris.

De wettige eigenaar van het betreffende dier had drie dagen tijd om het op te komen halen. Wel moest hij dan per dag een schutsgeld betalen, een soort onkostenvergoeding en boete. Kwam de eigenaar niet opdagen, of weigerde hij te betalen, dan werd het dier verkocht.
Reeds in het begin van de 16e eeuw is sprake van schutskooien.

Deze schutskooi in het dorp Teeffelen heb ik wat betreft het smeedwerk hersteld.
Meer foto’s van de schutskooi ->

 

Restauratie van mijn Zalmschouw

Mijn meerjarenplan. Deze zalmschouw uit 19 15 heb ik jaren geleden gekocht. Wat er eerst nog goed uitzag bleek na het verwijderen van de teer en roest niet veel meer dan een raamwerk te zijn.

Ik ben nu bijna klaar met het restaureren van deze boot op geheel authentieke wijze. Niets is gelast, alles is gereconstrueerd met behulp van klinknagels en smeedwerk. Tot het anker aan toe. Een tijdrovende, maar leerzame klus en een mooi project om me in de geschiedenis van de visserij op de maas en scheepsbouw te verdiepen.

Meer foto’s van de reconstructie van de zalmschouw->


Meer weten?

Vraag een offerte aan, bel mij even of stuur een email.

Ambachtelijke Smederij Eric Janssen
Molendijk 5
6624 KC Heerewaarden (Gelderland)


Telefoon: 06 128 911 19
Email: eric@ambachtelijke-smid.nl